Опори освітлення

16:09 19 травня 2020
Опори освітлення

Рівень комфорту для пішоходів і власників автомобілів в міських умовах та за межами населених пунктів багато в чому залежить від того, наскільки світло на вулицях. Відчувати впевненість у власній безпеці та уникати неприємних ситуацій під час пересування кожній людині допомагає грамотна організація освітлення пішохідних зон, парків та автомагістралей. Правильно підібрані параметри опор освітлення (висота, діаметр, тип основи та кронштейну, підключення до мережі) дозволяють забезпечити необхідну яскравість та площу освітлюваної поверхні.

Класифікувати опори зовнішнього освітлення можна за типом матеріалу, використаного при їх виготовленні. Існує 4 види опор, і кожен з них має попит, завдяки своїм характерним особливостям.

1. Металеві опори освітлення. Цей вид вважається лідером за популярністю в своїй сфері, оскільки стовпи з термостійких металів (заліза, сталі, чавуну і алюмінію) мають цілу низку беззаперечних переваг:
  • висока стійкість до динамічних і кінетичних навантажень;
  • відносно не велика вага та простота монтажу;
  • можливість прокладання силового кабелю в середині опори;
  • несприйнятливість оцинкованих опор до корозійних процесів;
  • найдовший термін служби (до 50 років);
  • достатній ступінь гнучкості, що впливає на ймовірність нанесення істотного збитку транспортним засобам при зіткненні з таким стовпом.

2.  Дерев'яні опори освітлення. Дерево - матеріал м'який і податливий, схильний до зовнішніх чинників впливу. Але при цих недоліках він має діелектричні властивості і екологічність. Даний вид конструкцій вважається застарілим і зустріти дерев'яні стовпи можна переважно у віддалених від міст регіонах. Однак, подібні конструкції актуальні, коли потрібно змонтувати тимчасові лінії освітлення або в разі, коли необхідно встановити декоративні джерела світла, наприклад, для тераси ресторану.

3. Залізобетонні опори освітлення. ЗБ опори зовнішнього освітлення сприйнятливі до змін температурного режиму. Вони також схильні до утворення відколів в процесі експлуатації. Низька ступінь еластичності залізобетонних стовпів стає причиною значної шкоди для автомобілів при зіткненні. Велика вага конструкцій є значущою їх особливістю ( в середньому, в 5-6 разів важча за металеву), що ускладнює транспортування та монтаж.

Переваги у бетонних опор теж є:

• високий супротив негативним зовнішнім впливам, в тому числі і хімічним;
  • максимально висока міцність;
  • діелектричні властивості, що дозволяють залізобетонним щогл повністю ізолювати струмопровідні лінії.

4. Композитні опори. Конструкції такого типу використовуються в якості альтернативи для всіх інших видів опор. Серед основних переваг композитних конструкцій низька вага, спрощений процес виготовлення опор різної геометрії та естетичний зовнішній вигляд.

Монтаж опор освітлення має відбуватися чітко у відповідності з прийнятими стандартами, правилами й санітарними нормами. Виконувати роботи по встановленню опор і щогл для зовнішнього освітлення можуть тільки спеціалізовані бригади монтажників. Існує кілька стандартних схем розташування для різних об'єктів:

• одностороння (світильники розташовуються на стовпах з одного боку проїжджої частини);
  • двостороння (два ряди опор освітлення з обох сторін дороги);
  • осьова (розташування світильників на тросах по центральній осі дороги);
  • дворядна по осі (розташування світильників на стовпах уздовж розділювальної смуги на проїжджій частині).

Монтаж опор освітлення може здійснюватися для різних цілей, але в будь-якому випадку буде мати місце одна загальна вимога до них - достатня для опору великим навантаженням ступінь міцності. Металеві оцинковані опори освітлення зобов'язані витримувати, наприклад, пориви вітру швидкістю близько 160 км / год. Металеві конструкції мають найбільший попит, зокрема, через те, що їх монтаж являє собою відносно легкий процес, особливо якщо порівнювати з установкою залізобетонних аналогів. Фундамент для них виконується в двох варіантах:

• бетонна база;
  • підземний блок.

Розміри фундаменту залежать від цілого ряду чинників: особливостей ґрунту, маси самої опори, властивостей ділянки, де буде відбуватися монтаж. Якщо, наприклад, блок підстави буде розміщений на газоні, то його необхідно закласти на глибині 0,8 м нижче рівня грунту. Уздовж автодоріг бетонну основу закладається на велику глибину - 1,25 м від поверхні грунту.

Правильно підібрати необхідний Вам тип опор освітлення, їх параметри, згідно Ваших потреб, допоможуть наші спеціалісти. При цьому, розробка технічної документації, виготовлення опор та антикорозійний захист – це все буде забезпечено в рамках виробничих потужностей одного підприємства.

«Метал Інвест» - наш комплексний підхід до Ваших замовлень!

Опори освітлення 1 Опори освітлення 2